Żytnie ciastka z nadzieniem ryżowo-bakaliowym
Przepis jest inspirowany tradycyjnym fińskim daniem karjalanpiirakat, czyli pierogiem karelskim. W oryginale pieróg wypełniony jest puree ziemniaczanym lub ryżem gotowanym na mleku i podaje na ciepło z masłem jajecznym. Moje nadzienie również bazuje na ryżu, ale dodałam słodkie składniki - daktyle, rodzynki, pestki dyni, wanilię. W przepisie wykorzystałam też bezlaktozowy serek wiejski, żeby zastąpić mleko i nadać bardziej sernikowego charakteru nadzieniu. Natomiast zachowałam ciasto, którego głównym składnikiem jest mąka żytnia :)
Ciastka po upieczeniu są bardzo chrupiące, nie zawierają białego cukru i laktozy, korzystne też jest użycie mąki żytniej z grubszego przemiału :)
2. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie powinny być miękkie. Przełożyć do blendera i rozdrobnić na pastę. 3. Zmielone daktyle przełożyć do miseczki i dodać pozostałe bakalie, ekstrakt waniliowy i serek wiejski bez laktozy oraz ryż. Wymieszać.
2. Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką stolnicę i uformować rulon. Następnie podzielić go na równe porcje (16 sztuk)
3. Każdą porcję ciasta rozwałkować na cienki, w miarę okrągły placek o średnicy ok. 15 cm. Odłożyć na bok, do czasu składania ciastek.
Ciastka ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 220℃ na ustawieniu góra-dół, przez 20-25 minut, aż do zrumienienia. Gorące ciastka posmarować roztopionym masłem bez laktozy.
Smacznego!
Ciastka po upieczeniu są bardzo chrupiące, nie zawierają białego cukru i laktozy, korzystne też jest użycie mąki żytniej z grubszego przemiału :)
Składniki:
Nadzienie:
- 100 g ryżu
- 100 g daktyli (2 duże garście)
- 30 g żurawiny suszonej (1 garść)
- 50 g rodzynek (1 garść)
- 15 g pestek słonecznika (1 łyżka stołowa)
- pół opakowania serka wiejskiego bez laktozy Mlekovita
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ciasto:
- 140 g mąki żytniej typ 720 (ok. 1 szklanki)
- 60 g mąki pszennej typ 650 lub 500 (ok. 1/4 szklanki)
- 120 ml wody (ok. pół szklanki)
- łyżka masła bez laktozy Mlekovita
Kaloryczność i składniki odżywcze:
Cała potrawa ma ok. 1850 kcal. Z podanej porcji wychodzi 16 ciastek. Czyli jedno ciastko ma mniej niż 120 kcal, a w tym:- ok. 3 g białka
- ok. 21 g węglowodanów
- i niecałe 2 g tłuszczu
Wykonanie:
Farsz:
1. Ryż ugotować na miękko (>20 minut) w lekko osolonej wodzie.2. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie powinny być miękkie. Przełożyć do blendera i rozdrobnić na pastę. 3. Zmielone daktyle przełożyć do miseczki i dodać pozostałe bakalie, ekstrakt waniliowy i serek wiejski bez laktozy oraz ryż. Wymieszać.
Ciasto:
1. Wszystkie składniki wymieszać w średniej wielkości misce. Z podanych proporcji wychodzi dość zwarte ciasto, które w małym stopniu klei się do rąk.3. Każdą porcję ciasta rozwałkować na cienki, w miarę okrągły placek o średnicy ok. 15 cm. Odłożyć na bok, do czasu składania ciastek.
Składanie ciastek:
Na rozwałkowany placek wyłożyć 2 łyżeczki farszu tak, aby farsz miał owalny. Następnie zawinąć brzegi ciasta, zostawiając otwarty środek. Brzegi ciasta ułożyć w falbankę.Smacznego!

jak pięknie rustykalnie wyglądają <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :) smak również dość ciekawy :)
Usuń