Bardzo wypasiona kanapka
Ta kanapka to świetna propozycja na obiad - jest bardzo sycąca. Dobry pomysł na wykorzystanie pozostałości z obiadu, ale doskonała też jest sama w sobie. Ważne elementy w tej kanapce, to dobrej jakości pieczywo - ja użyłam domowej roboty bagietki, wg przepisu Hamelmana (na bagietki na pate fermente), soczyste mięso - u mnie pulled pork, słodko-kwaśna konfitura z cebuli, oraz ser mozzarella.
Po tym czasie przekładamy mięso i marynatę do dużego, żaroodpornego naczynia z pokrywką. Dobrze też sprawdzi się garnek. Wkładamy do piekarnika, który nastawiamy na 140℃. Pieczemy przez 4,5 - 5 h. Mięso powinno być tak miękkie, żeby dało podzielić się łyżką.
Spodnią połówkę bagietki smarujemy masłem i podpiekamy w piekarniku (funkcja "Grill") przez ok. 5 minut, do zrumienienia.
Następnie na bagietce układamy kolejno: konfiturę z cebuli,
mięso z sosem,
listki bazylii
i plastry mozzarelli.
Doprawiamy solą i pieprzem, do smaku.
Bagietkę układamy na ruszcie, obok kładziemy wierzchnią połówkę, miąższem chleba do góry. Ponownie zapiekamy na funkcji "Grill" przez około 5 minut. W tym czasie ser powinien się stopić (a nawet lekko przypiec), a druga bagietka - zrumienić.
Po tym czasie wyjmujemy wszystko, składamy kanapkę i serwujemy.
Smacznego!
Składniki:
1. Pulled pork
- 1 kg świeżej łopatki wieprzowej
- składniki marynaty:
- 4 łyżki oleju (rzepakowy lub winogronowy - ważny jest neutralny skład)
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego (może być demerara, chociaż więcej aromatu da muscavado. Alternatywnie można użyć melasy)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
- kilka ziaren kolendry
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe, połamane w poprzek na połówki
- 1/2 cebuli, pokrojonej w pióra
- szczypta chilli
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
Po tym czasie przekładamy mięso i marynatę do dużego, żaroodpornego naczynia z pokrywką. Dobrze też sprawdzi się garnek. Wkładamy do piekarnika, który nastawiamy na 140℃. Pieczemy przez 4,5 - 5 h. Mięso powinno być tak miękkie, żeby dało podzielić się łyżką.
2. Konfitura z czerwonej cebuli
- 1 duża główka czerwonej cebuli, pokrojona w piórka
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 goździki
- łyżeczka miodu
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka oleju do smażenia
- szczypta soli
3. Kanapka
- pół bagietki, przekrojonej na pół
- odrobina masła
- łyżka konfitury z czerwonej cebuli
- ok. 100 g pulled porka, wymieszanego z sosem
- 1 kulka Mozzarelli Galbani
- kilka listków świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Spodnią połówkę bagietki smarujemy masłem i podpiekamy w piekarniku (funkcja "Grill") przez ok. 5 minut, do zrumienienia.
Następnie na bagietce układamy kolejno: konfiturę z cebuli,
mięso z sosem,
listki bazylii
i plastry mozzarelli.
Doprawiamy solą i pieprzem, do smaku.
Bagietkę układamy na ruszcie, obok kładziemy wierzchnią połówkę, miąższem chleba do góry. Ponownie zapiekamy na funkcji "Grill" przez około 5 minut. W tym czasie ser powinien się stopić (a nawet lekko przypiec), a druga bagietka - zrumienić.
Po tym czasie wyjmujemy wszystko, składamy kanapkę i serwujemy.
Smacznego!

Komentarze
Prześlij komentarz