Tarta raffaello na czekoladowym spodzie
Składniki:
Spód:
- herbatniki półsłodkie - 80 gramów
- czekolada gorzka - 50 gramów
- łyżeczka oleju kokosowego (ok. 5 gramów)
Budyń:
- 250 ml mleka bez laktozy Mlekovita
- ok. 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (25 gramów)
- ok. 1 łyżka mąki pszennej tortowej (20 gramów)
- 1 żółtko
- 50 gramów cukru
- 50 gramów wiórków kokosowych
- łyżeczka soku z cytryny
- ekstrakt lub aromat migdałowy (1 łyżeczka)
Beza:
- 1 białko
- 75 gramów cukru (60 + 15 gramów)
- 15 ml wody
Wartości odżywcze i kaloryczność:
Całe ciasto będzie miało około 1875 kcal. Z podanej proporcji wychodzi około 6 porcji, więc jedna porcja będzie miała ok. 312 kcal, w tym:- 5 gramów białka
- 42 gramy węglowodanów
- 13 gramów tłuszczu
Wykonanie:
- Wykonanie ciasta zacząć od przygotowania spodu. Czekoladę oraz tłuszcz kokosowy stopić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Herbatniki zmielić w malakserze na drobny pył. Można również włożyć je do woreczka strunowego i pognieść wałkiem. Następnie wyłożyć do przygotowanej blaszki i schłodzić w lodówce lub zamrażarce.
- Przygotowanie kremu zaczynamy od zagotowania 125 ml mleka oraz cukru. W osobnej misce dobrze mieszamy pozostałe mleko, żółtko, mąkę i skrobię. Masę wlewamy do gotującego się mleka i cały czas intensywnie mieszamy. Po chwili budyń zacznie gęstnieć. Zdejmujemy wtedy garnek, dodajemy wiórki kokosowe, sok z cytryny i aromat migdałowy. Masę wykładamy na schłodzony spód. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ (góra-doł, bez termoobiegu). Ciasto pieczemy przez 20 minut.
- Bezę przygotowujemy metodą włoską. Białko ubijamy na lekko sztywno (można dodać szczyptę soli). Pod koniec ubijania dodajemy małymi porcjami 15 gramów cukru i ubijamy dalej, aż cukier się rozpuści. Jednocześnie, do małego (jak najmniejszego) garnka dodajemy pozostały cukier oraz wodę i robimy syrop. Podgrzewamy na średnim ogniu. WAŻNE - nie mieszamy syropu w trakcie podgrzewania! Kiedy syrop jest już bardzo gorący (temperatura ok. 112℃, można zbadać przy pomocy termometru cukierniczego) można go dodawać do ubitych białek. Dodajemy go ciemką strużką, cały czas ubijając białka na wysokich obrotach. Beza zrobi się po chwili bardzo gęsta i lsniąca. Ubijamy ją jeszcze przez kilka minut (5 - 7), aż się wystudzi. Gotową bezę wykładamy na wierzch upieczonego ciasta. Podpiekamy ją w piekarniku ustawionym na funkcję "Grill" (moc 2 - 3) do zrumienienia. Może to zająć od 3 - 6 minut. Warto obserwować!
Smacznego!

Komentarze
Prześlij komentarz