Zapiekanka rybna z puree z selera
Wykonanie jest bardzo proste, danie jest tanie i bardzo aromatyczne. Do tego lekka, sycąca i zawiera sporo białka. Kaloryczność Oceniam na 6/10, ale po dopracowaniu puree (jeśli uda się zrobić je bardziej chrupkie) może nawet 8/10. Jako rybę dałam mirunę, która była bardzo zwarta i dobrze się zapiekła. Myślę, że świetnie się też sprawdzi łosoś, dorsz lub inna ryba morska.
Składniki:
Puree:- 1 kg selera, pokrojonego w drobrą kostkę
- 50 g masła
- 25 g parmezanu
- 1 duża cebula
- 1 duży por
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego (ew. 100 ml białego, wytrawnego wina)
- 600 g ryby (ja wybrałam mirunę patagońską)
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- spora garść świeżej pietruszki
- sól, pieprz
Wartości odżywcze:
Całkowita kaloryczność dania to ok. 1600 kcal. Danie można podzielić na 4-5 porcji. Zatem jedna porcja będzie miała jakieś 320 - 400 kcal.Przy założeniu, że dzielimy danie na 4 spore porcje, wartości odżywcze będą następujące:- białko - 33 g
- węglowodany - 21 g
- tłuszcze - 20 g
Wykonanie:
- Zaczynamy od przygotowania puree z selera. Należy go gotowaćdo miękkości przez 15 minut. Tutaj prawdopodobnie zrobiłam błąd, ponieważ autorki zalecają gotować w odrobinie wody, a ja nalałam jej tyle, że przykryła seler. Myślę, że mogło być jej zdecydowanie mniej. Seler dobrze odcedzić, dorzucić masło, wymierzać i zblendować. Autorki zalecają również rozgnieść seler tylko "z grubsza". Myślę, że to mogło być też kluczem do nie rozwodnienia całego dania.
- W międzyczasie przygotowujemy rybę. Kroimy ją na duże kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Jeśli masz jakąś ulubioną przyprawę do ryby, to możesz ją posypać rybę.
- Warzywa do zapiekanki kroimy drobno.
- Na patelnię lub do dużego garnka wlewamy łyżkę oleju. Wrzucamy pokrojone warzywa, liść laurowy i podsmażamy je przez 10 minut do zmięknięcia. Dolewamy ocet lub wino i odparowujemy.
- Wlewamy do warzyw ok. pół litra wody, doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy kawałki ryby i gotujemy w sosie przez 5 minut pod przykryciem. Wyjmujemy rybę.
- Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną, którą zawieszamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Mieszamy sos przez kilka minut, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem, do smaku. Dorzucamy posiekaną pietruszkę.
- Jeśli używamy innego naczynia do zapiekania, to wkładamy na jego dno kawałki ryby i zalewamy sosem. Jeśli używaliśmy do smażenia naczynia, w którym można zapiekać, to wystarczy wrzucić kawałki ryby. Przykrywamy puree.
- Pieczemy przez ok. 30 minut w 180℃. Po tym czasie posypujemy danie startym parmezanem i zrumieniamy wierzch potrawy korzystając z funkcji "grill". Powinno wystarczyć 5 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz