Bezglutenowe brownie na bazie fasoli

Czasami, kiedy widzę przepis, myślę sobie - to nie może być dobre. I bardzo chcę go jednak wypróbować, żeby sprawdzić, czy się mylę, czy jednak mam rację :) Ten przepis podpatrzyłam w świetnej i bardzo inspirującej książce "Sztuka dobrego jedzenia" autorstwa sióstr Hemsley. 

Ciasto jest bardzo gęste, bogate. Kawa daje mu dodatkowej głębi i goryczki.

Przepis trochę zmodyfikowałam i zmniejszyłam proporcje składników, żeby pasowały do formy od tarty o średnicy 18 cm.

Składniki:

- 100 g suchej czarnej fasoli lub puszka ugotowanej czarnej fasoli
- 50 g masła
- 30 g oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia
- 10 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 40 g kakao
- 20 g cukru trzcinowego
- 20 g cukru białego
- pół paczki cukru wanilinowego/łyżeczka ekstraktu z wanilii/laska wanilii
- 80 ml wody
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
- 30 g prażonych i posiekanych grubo orzechów - daj takie, jakie lubisz :)

Uwaga - czekoladę i olej kokosowy można w całości zastąpić masłem. Lub masło - olejem kokosowym. 

Kaloryczność i wartości odżywcze:

Całe ciasto ma ok. 1160 kcal. Można je podzielić na 6 porcji. Każda z nich będzie miała zatem niecałe 200 kcal. Wartość odżywcza jednej porcji to:
  • białko - ok. 10 g
  • węglowodany - ok. 15 g
  • tłuszcz - ok. 10 g

Wykonanie:

Jeżeli korzystasz z suchej fasoli, najpierw namocz ją przez noc, lub przez minimum 8 godzin. Po tym czasie przepłucz fasolę i gotuj do miękkości. Może to zająć nawet 2 godziny.

Ugotowaną fasolę opłucz i odsącz. 

Czekoladę, masło i olej kokosowy rozpuść razem. Możesz to zrobić w rondelku, na małym ogniu, uważając, żeby nie przypalić albo (w wersji dla leniuszków) przełożyć je do miski i rozpuścić w mikrofalówce. Powinno wystarczyć 1 - 1:30 minuty na mocy 800 W. 

Do misy blendera lub robota kuchennego przełóż fasolę i dodaj wodę i jajka. Zmiksuj składniki na gładki krem. Dolej stopione masło i czekoladę. Mieszankę przelej do miski. Dosyp pozostałe składniki - cukry, kakao, kawę i sól. Ciasto będzie bardzo gęste.

Przygotuj formę do tarty lub tortownicę o średnicy 18 cm. Wyłóż ją pergaminem lub nasmaruj tłuszczem i wysyp mąką.  Przelej masę do formy i posyp orzechami.

Ciasto piecz w temperaturze 180℃, na ustawieniu góra - dół (bez termoobiegu), przez 45 - 50 minut. Jeśli nagrzejesz piekarnik przed pieczeniem, skróć czas pieczenia o 5 minut. Ciasto będzie gotowe, jeśli jego wierzch delikatnie popęka a całe ciasto się zetnie.





Smacznego!

Komentarze

Popularne posty