Pyszne ciasteczka owsiane

Przepis pochodzi z książki "Ciasteczka" Elinor Klivans.

Banalnie proste w wykonaniu, szybkie i przepyszne. Dzięki cukrowi trzcinowemu są przyjemnie karmelowe, a rodzynki dają im "ciągutkowatość". W szczelnie zamkniętym pojemniku bardzo dobrze się przechowują.  Bardzo udany przepis, osobiście oceniam go na mocne 9/10!

Składniki  (na blachę ciastek, ok. 20 sztuk):

 - 150 g mąki pszennej tortowej (typ 450) - ok. 1 szklanki
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
- 100 g cukru trzcinowego (ja wybrałam muscavado, ze względu na większą zawartość melasy) - ok. pół szklanki
- 100 g białego cukru - ok. pół szklanki
- 1 duże jajko
- pół paczki cukru wanilinowego lub łyżeczka esencji waniliowej
- 130 g płatków owsianych górskich (czubata szklanka)
- 140 g drobnych rodzynek, uprzednio sparzonych i odcedzonych na sitku (ok. 1 szklanki)

Uwaga: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, czyli wyjęte z lodówki (masło, jajka) na ok. 2 godziny przed przygotowaniem ciasteczek. Bardzo ułatwi to łączenie się składników.

Kaloryczność:

Kaloryczność całości to... ok. 3300 kcal. Czyli jak ktoś zje wszystko, to ma zapas energetyczny na cały dzień. Z nawiązką!
W przeliczeniu na jedno ciasteczko (przy założeniu, że robimy ich 20) to ok. 165 kcal. I takie jedno ciasteczko zawierać będzie:
  • białko - ok. 2 g
  • węglowodany - ok. 25 g
  • tłuszcz - ok. 6 g

 Wykonanie:


Do miski przesiej mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. 
Do większej miski włóż masło oraz cukier biały i trzcinowy (i wanilinowy). Miksuj przez minutę na umiarkowanych obrotach, aż składniki się połączą. Dodaj jajko (i ekstrakt z wanilii), a następnie miksuj na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Jeśli były w pokojowej temperaturze, to nie będzie efektu "zwarzenia" mieszaniny. 
Do mieszanki maślano-jajecznej dodawaj stopniowo suche składniki, miksując na wolnych obrotach, do czasu, aż nie będzie widocznej mąki. Następnie dodaj płatki owsiane i rodzynki. Wymieszaj wszystko szpatułką do połączenia. 

Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją pergaminem. Na blachę wykładaj łyżką masę ciastkową. Zachowaj dość duże odstępy, 6 - 8 cm, ponieważ ciastka bardzo się rozlewają. 

Ciastka piecz w 180°C, bez termoobiegu (grzałka górna i dolna), na środkowym poziomie piekarnika. Jeśli wstawiasz blachę do nagrzanego pieca, ciastkom powinno wystarczyć 11 - 14 minut. Przy wstawianiu do zimnego - ok. 18 minut. Ciasteczka będą gotowe, gdy równomiernie się zrumienią. 

 Po upieczeniu zostaw ciastka na blasze na ok. 5 minut, a po tym czasie przełóż je do wystudzenia na drucianą kratkę. 


 
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty