Kiedy próbujesz zrobić majonez...

Taki... żarcik ;)
To jest trudne. Podchwytliwe. Mi nie wyszło. Kiedy dodałam już 100 ml oleju, a majonezowa konsystencja nadal nie chciała się zrobić, wiedziałam, że już nic z tego nie wyjdzie. Ale szkoda mi było wylewać to wszystko, więc postanowiłam zrobić na tej bazie muffiny. I wyszły przepyszne. Bardzo piaskowe, babeczkowe. Może trochę za słodkie, więc można zmniejszyć jego ilość. Z proporcji wyszło 6 dużych babeczek.
Idealnie pasowały do leniwego, weekendowego śniadania, posmarowane domowym masłem orzechowym lub miodem.
Składniki:
- 1 żółtko
- 100 ml oleju roślinnego (ja dałam rzepakowy)
- łyżka octu jabłkowego
- pół banana (ok. 40 g)
- pół jabłka (ok. 80 g)
- 130 g mąki tortowej pszennej, typ 450
- łyżeczka cynamonu
- pół łyzeczki soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń śmietankowy, bez cukru
- 100 g cukru
Wartości odżywcze:
Całość to ok. 2000 kcal. Z porcji wychodzi 6 babeczek, każda będzie miała więc ok. 330 kcal, w tym:- białko - ok. 2,5 g
- węglowodany - ok. 40 g
- tłuszcz - ok. 18 g
Wykonanie:
Żółtko roztrzep razem z olejem przy pomocy miksera z końcówkami do ubijania białek. Nie rób majonezu ;)Banana i jabłko zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i dodaj do mieszaniny jajeczno-olejowej.
W osobnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cynamon i budyń.
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj szybko mikserem, tylko do momentu połączenia się składników. Masa będzie bardzo gęsta i tłustawa.
Rozłóż masę do formy. Ja piekłam w formie silikonowej na 6 dużych babeczek.
Piekłam przez 20 minut w temperaturze 180℃, na ustawieniu góra-dół. Piekłam wkładając do zimnego piekanika.
Uwaga! Jeśli uprzednio nagrzewasz piekarnik, skróć czas pieczenia o 5 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz