Puszyste ciasto z owocami


Bardzo prosty przepis. Ciasto jest wilgotne, puszyste i bardzo aromatyczne. Delikatny zapach cytryny doskonale sprawdza się z różnymi owocami - śliwkami, jabłkami, a nawet winogronami. Lekko zmodyfikowany przepis z "Moje gotowanie" (nr 10/2016).


Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 150 g cukru (może być zwykły lub cukier puder)
  • 2 jajka
  • 45 g oleju rzepakowego lub innego neutralnego w smaku oleju (ok. 1/4 szklanki)
  • 60 g stopionego masła
  • 115 ml mleka (pół szklanki)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (całkiem niezły jest ekstrakt z dr. Oetker) lub pół opakowania cukru wanilinowego
  • skórka starta z połowy cytryny 
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny 
  • 170 g mąki pszennej tortowej (typ 450, ok. 1 i 1/4 szklanki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli 
  • owoce - u mnie - ok. 250 g śliwej, pokrojonych w ćwiartki
  • cukier puder do dekoracji
  • masło lub margaryna do wysmarowania formy

Kaloryczność i składniki odżywcze:

Całe ciasto będzie miało ok. 2400 kcal. Z podanych proporcji wychodzi 8 całkiem sporych porcji, więc każda z nich będzie miała ok. 300 kcal, a także będzie zawierała:
  • ok. 5 g białka
  • ok. 39 g węglowodanów
  • ok. 14 g tłuszczu

 Wykonanie:

  1. Cukier i jajka ubić w mikserze na jasną i puszystą masę. Może to zająć ok. 5 minut. 
  2. W osobnej misce zmieszać płynne składniki: olej, masło, mleko, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny.
  3. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. 
  4. Następnie dodajemy porcjami na zmianę mokre i suche składniki do masy jajecznej. Ja robię to mieszając w mikserze na wolnych obrotach. Ważne jest to, żeby nie "przemieszać" masy. Robimy to tylko do połączenia składników.
  5. Przygotowujemy formę - idealna będzie tortownica o średnicy ok. 20 cm. Nada się również forma do tarty. Formę smarujemy masłem.
  6. Wylewamy ciasto do formy i dekorujemy owocami.
  7. Formę wstawiamy do piekarnika. Ja, tradycyjnie, wstawiam ciasta proszkowe do zimnego pierkarnika i dopiero wtedy ustawiam temperaturę. To ciasto piekłam w 160℃, przez 60 minut (grzanie na górną i dolną grzałkę, bez termoobiegu). Po tym czasie warto sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe. W razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia do maksymalnie 75 minut. Jeżeli wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy, oznacza to, że ciasto jest gotowe.
  8. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i po ok. 5 minutach delikatnie wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
  9. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.





Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty