Puszyste ciasto z owocami
Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):
- 150 g cukru (może być zwykły lub cukier puder)
- 2 jajka
- 45 g oleju rzepakowego lub innego neutralnego w smaku oleju (ok. 1/4 szklanki)
- 60 g stopionego masła
- 115 ml mleka (pół szklanki)
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (całkiem niezły jest ekstrakt z dr. Oetker) lub pół opakowania cukru wanilinowego
- skórka starta z połowy cytryny
- sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
- 170 g mąki pszennej tortowej (typ 450, ok. 1 i 1/4 szklanki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- owoce - u mnie - ok. 250 g śliwej, pokrojonych w ćwiartki
- cukier puder do dekoracji
- masło lub margaryna do wysmarowania formy
Kaloryczność i składniki odżywcze:
Całe ciasto będzie miało ok. 2400 kcal. Z podanych proporcji wychodzi 8 całkiem sporych porcji, więc każda z nich będzie miała ok. 300 kcal, a także będzie zawierała:- ok. 5 g białka
- ok. 39 g węglowodanów
- ok. 14 g tłuszczu
Wykonanie:
- Cukier i jajka ubić w mikserze na jasną i puszystą masę. Może to zająć ok. 5 minut.
- W osobnej misce zmieszać płynne składniki: olej, masło, mleko, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny.
- Do drugiej miski przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia.
- Następnie dodajemy porcjami na zmianę mokre i suche składniki do masy jajecznej. Ja robię to mieszając w mikserze na wolnych obrotach. Ważne jest to, żeby nie "przemieszać" masy. Robimy to tylko do połączenia składników.
- Przygotowujemy formę - idealna będzie tortownica o średnicy ok. 20 cm. Nada się również forma do tarty. Formę smarujemy masłem.
- Wylewamy ciasto do formy i dekorujemy owocami.
- Formę wstawiamy do piekarnika. Ja, tradycyjnie, wstawiam ciasta proszkowe do zimnego pierkarnika i dopiero wtedy ustawiam temperaturę. To ciasto piekłam w 160℃, przez 60 minut (grzanie na górną i dolną grzałkę, bez termoobiegu). Po tym czasie warto sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe. W razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia do maksymalnie 75 minut. Jeżeli wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy, oznacza to, że ciasto jest gotowe.
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika i po ok. 5 minutach delikatnie wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
- Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
uwielbiam latem takie wypieki :)
OdpowiedzUsuń