Najlepsza czekolada na gorąco
Kiedy na zewnątrz pada złem i ostatnią rzeczą, jaką chce się zrobić jest wyjście z domu, bo wszystko jest takie szare i złe - ratunkiem jest czekolada na gorąco. Pyszna, sycąca, gęsta. Najbardziej smakuje mi taka w wersji wytrawnej, z dodatkiem kardamonu.
- 150 ml mleka 2%
- 5 g brązowego cukru (ok. 1 łyżeczki)
- 15 g kakao niskotłuszczowego (ok. 1 łyżki)
- 10 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (min. 70% kakao), startej na tarce o średnich oczkach
- szczypta kardamonu
Kaloryczność to ok. 200 kcal
I już prawie gotowe! Czekoladę przelej do ulubionej filiżanki i posyp resztą czekolady.
Smacznego!
Składniki:
- 150 ml mleka 2%
- 5 g brązowego cukru (ok. 1 łyżeczki)
- 15 g kakao niskotłuszczowego (ok. 1 łyżki)
- 10 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (min. 70% kakao), startej na tarce o średnich oczkach
- szczypta kardamonu
Kaloryczność to ok. 200 kcal
- białko - ok. 9 g
- węglowodany - ok. 17 g
- tłuszcz - ok. 9 g
Wykonanie:
Wlej mleko do rondelka i dosyp do niego cukier. Mieszając podrzewaj na średnim ogniu. Do ciepłego mleka wsyp kakao i szybko rozmieszaj, żeby nie było grudek. Podrzewaj, aż mleko prawie się zagotuje. Do gorącej mieszaniny dosyp ok. 3/4 startej czekolady i dodaj kardamon. Wymieszaj, aż czekolada się rozpuści. Jeśli masz ręczny spieniacz do mleka, możesz go użyć, żeby zrobić delikatną piankę na czekoladzie.I już prawie gotowe! Czekoladę przelej do ulubionej filiżanki i posyp resztą czekolady.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz