Najlepsza czekolada na gorąco

Kiedy na zewnątrz pada złem i ostatnią rzeczą, jaką chce się zrobić jest wyjście z domu, bo wszystko jest takie szare i złe - ratunkiem jest czekolada na gorąco. Pyszna, sycąca, gęsta. Najbardziej smakuje mi taka w wersji wytrawnej, z dodatkiem kardamonu.



Składniki:


- 150 ml mleka 2%
- 5 g brązowego cukru (ok. 1 łyżeczki)
- 15 g kakao niskotłuszczowego (ok. 1 łyżki)
- 10 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (min. 70% kakao), startej na tarce o średnich oczkach
- szczypta kardamonu

Kaloryczność to ok. 200 kcal
  • białko - ok. 9 g
  • węglowodany - ok. 17 g
  • tłuszcz - ok. 9 g
Dla zmniejszenia kaloryczności można dodać mleko 0,5%, cukier zastąpić słodzikiem i zrezygnować z czekolady. Chociaż wtedy stracimy trochę na treściwości napoju i jego kremowej konsystencji.

Wykonanie:

Wlej mleko do rondelka i dosyp do niego cukier. Mieszając podrzewaj na średnim ogniu. Do ciepłego mleka wsyp kakao i szybko rozmieszaj, żeby nie było grudek. Podrzewaj, aż mleko prawie się zagotuje. Do gorącej mieszaniny dosyp ok. 3/4 startej czekolady i dodaj kardamon. Wymieszaj, aż czekolada się rozpuści. Jeśli masz ręczny spieniacz do mleka, możesz go użyć, żeby zrobić delikatną piankę na czekoladzie.

I już prawie gotowe! Czekoladę przelej do ulubionej filiżanki i posyp resztą czekolady. 




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty