Bardzo wypasiona kanapka

Ta kanapka to świetna propozycja na obiad - jest bardzo sycąca. Dobry pomysł na wykorzystanie pozostałości z obiadu, ale doskonała też jest sama w sobie. Ważne elementy w tej kanapce, to dobrej jakości pieczywo - ja użyłam domowej roboty bagietki, wg przepisu Hamelmana (na bagietki na pate fermente), soczyste mięso - u mnie pulled pork, słodko-kwaśna konfitura z cebuli, oraz ser mozzarella




Składniki:


1.  Pulled pork


  • 1 kg świeżej łopatki wieprzowej
  • składniki marynaty:
    • 4 łyżki oleju (rzepakowy lub winogronowy - ważny jest neutralny skład)
    • 2 łyżki octu jabłkowego
    • 1 łyżka soli
    • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (może być demerara, chociaż więcej aromatu da muscavado. Alternatywnie można użyć melasy)
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka sosu worcestershire
    • 1 łyżeczka suszonego majeranku
    • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 
    • 1 łyżeczka papryki wędzonej
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • kilka ziaren kolendry
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • 2-3 liście laurowe, połamane w poprzek na połówki
    • 1/2 cebuli, pokrojonej w pióra
    • szczypta chilli
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
Wszystkie składniki marynaty należy wymieszać i zalać nimi mięso. Zamarynowane mięso włożyć do lodówki, w szczelnie zakrytej misce lub pojemniku. Marynować minimum 4 godziny, a najlepiej przez noc. W miarę możliwości - obrócić mięso w połowie czasu potrzebnego do marynowania.
Po tym czasie przekładamy mięso i marynatę do dużego, żaroodpornego naczynia z pokrywką. Dobrze też sprawdzi się garnek. Wkładamy do piekarnika, który nastawiamy na 140℃. Pieczemy przez 4,5 - 5 h. Mięso powinno być tak miękkie, żeby dało podzielić się łyżką. 

2. Konfitura z czerwonej cebuli

  • 1 duża główka czerwonej cebuli, pokrojona w piórka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka oleju do smażenia
  • szczypta soli
 Cebulę dusimy z pozostałymi składnikami na średnim ogniu przez min. 30 minut. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody, żeby cebula nie przypaliła się. Dusimy wszystko, aż cebula całkowicie zmięknie, a nawet zacznie się rozpadać.

3. Kanapka

  • pół bagietki, przekrojonej na pół
  • odrobina masła
  • łyżka konfitury z czerwonej cebuli
  • ok. 100 g pulled porka, wymieszanego z sosem
  • 1 kulka Mozzarelli Galbani 
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
Mozzarellę wyjmujemy z zalewy i dobrze odsączamy. Ważne, żeby miała ja najmniej wilgoci. Nastęnie kroimy ją w grube plastry.
Spodnią połówkę bagietki smarujemy masłem i podpiekamy w piekarniku (funkcja "Grill") przez ok. 5 minut, do zrumienienia. 
Następnie na bagietce układamy kolejno: konfiturę z cebuli, 

mięso z sosem, 
listki bazylii 
i plastry mozzarelli. 
Doprawiamy solą i pieprzem, do smaku. 
Bagietkę układamy na ruszcie, obok kładziemy wierzchnią połówkę, miąższem chleba do góry. Ponownie zapiekamy na funkcji "Grill" przez około 5 minut. W tym czasie ser powinien się stopić (a nawet lekko przypiec), a druga bagietka - zrumienić. 



Po tym czasie wyjmujemy wszystko, składamy kanapkę i serwujemy. 



Smacznego!



  Włoska strona lata z Galbani

Komentarze

Popularne posty