Pasta z pieczonych bakłażanów
Składniki (na ok. 0,6 l gotowej pasty):
- 2 duże bakłażany
- 1 czerwona papryka
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebula
- 0,5 dużej, białej cebuli lub 1 mała
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwej
- przyprawy (ok. 0,5 łyżeczki każdej z przypraw): sól, pieprz czarny, liść laurowy, oregano, tymianek, majeranek, gałka muszkatołowa, suszona papryczka chilli w płatkach (można dać mniej)
- woda - do uzyskania odp. konsystencji.
Kaloryczność i składniki odżywcze:
Cała pasta (ok. 600 g) będzie miała ok. 435 kcal - duuużo mniej, niż masło. Natomiast składniki odżywcze to:- białko - ok. 11 g
- węglowodany - ok. 47 g
- tłuszcze - ok. 21 g
Wykonanie:
- Warzywa kroimy w duże kawałki i układamy na blaszce do pieczenia, wyłożonej pergaminem.
- Warzywa skrapiamy oliwą oraz posypujemy przyprawami.
- Wstawiamy warzywa do piekarnika. Pieczemy w 160℃, bez przykrycia. Ja wkładam do zimnego piekarnika na drugi poziom od dołu, ustawiam temperaturę i program (u mnie najlepiej sprawdza się połączenie grilla z termoobiegiem) i piekę ok. 1 h. Najlepiej po tym czasie sprawdzić, czy warzywa są dość miękkie. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
- Wystudzone warzywa blendujemy (można użyć "żyrafki", malaksera lub silnego blendera kielichowego). Masa będzie dość gęsta, więc można dolać wodę. Na tę ilość warzyw powinno wystarczyć ok. 50 ml.
- Pastę można doprawić do smaku solą, chilli, cukrem trzcinowym, melasą, a nawet sosem sojowym lub sosem worcester.
Smacznego!
Pychotka. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń