Pasta z pieczonych bakłażanów


Przepis stary jak świat. Ale pewnie dlatego, że stary, to przepyszny. Połączenie klasycznych smaków, pochodzący od pieczonych warzyw i przypraw. Idealna do kanapek lub jako dip do nachosów.


Składniki (na ok. 0,6 l gotowej pasty):

  • 2 duże bakłażany
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 dużej, białej cebuli lub 1 mała 
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwej
  • przyprawy (ok. 0,5 łyżeczki każdej z przypraw): sól, pieprz czarny, liść laurowy, oregano, tymianek, majeranek, gałka muszkatołowa, suszona papryczka chilli w płatkach (można dać mniej)
  • woda - do uzyskania odp. konsystencji.

Kaloryczność i składniki odżywcze:

Cała pasta (ok. 600 g) będzie miała ok. 435 kcal - duuużo mniej, niż masło. Natomiast składniki odżywcze to:
  • białko - ok. 11 g
  • węglowodany - ok. 47 g
  • tłuszcze - ok. 21 g

Wykonanie

  1. Warzywa kroimy w duże kawałki i układamy na blaszce do pieczenia, wyłożonej pergaminem.
  2. Warzywa skrapiamy oliwą oraz posypujemy przyprawami.
  3. Wstawiamy warzywa do piekarnika. Pieczemy w 160℃, bez przykrycia. Ja wkładam do zimnego piekarnika na drugi poziom od dołu, ustawiam temperaturę i program (u mnie najlepiej sprawdza się połączenie grilla z termoobiegiem) i piekę ok. 1 h. Najlepiej po tym czasie sprawdzić, czy warzywa są dość miękkie. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
  4.  Wystudzone warzywa blendujemy (można użyć "żyrafki", malaksera lub silnego blendera kielichowego). Masa będzie dość gęsta, więc można dolać wodę. Na tę ilość warzyw powinno wystarczyć ok. 50 ml.
  5. Pastę można doprawić do smaku solą, chilli, cukrem trzcinowym, melasą, a nawet sosem sojowym lub sosem worcester. 



Smacznego!

Komentarze

  1. Pychotka. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty