Sos dyniowo-śmietanowy z rozmarynem i suszonymi pomidorami

Proste danie, wymyślone z resztek znalezionych w lodówce :) Aromatyczne, ale jednocześnie delikatne. Pomysł na wykorzystanie nadmiarowego puree z dyni.


 Składniki (2 duże porcje lub 3 małe):

- ok. 200 g puree z pieczonej dyni (ja używałam dyni piżmowej)
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju do smażenia (ok. 15 ml)
- 100 ml śmietanki kremówki
- ok. 30 g pestek słonecznika lub innych orzechów, np. orzeszki piniowe
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 suszone pomidory, pokrojone na małe kawałki
- sól i pieprz
- płatki chilli (szczypta, chyba, że lubisz bardzo ostre)
- parmezan w płatkach lub starty - do posypania gotowego dania

Wartości odżywcze i kaloryczność:

Cała porcja sosu będzie miała ok. 700 kcal, czyli w przypadku dwóch porcji, kaloryczność każdej z nich to ok. 350 kcal, w tym:
  • ok. 6 g białka
  • ok. 17 g węglowodanów
  • ok. 28 g tłuszczu
Należy też pamiętać, że dochodzi tutaj kaloryczność makaronu - przy porcji 50 g to ok. 180 kcal, lub ok. 360 kcal przy 100 g.
Sos można łatwo odchudzić, używając śmietanki o niższej zawartości tłuszczu oraz podduszaniu cebuli na wodzie, zamiast na oleju.

Wykonanie:

  1. Na suchej patelni podsmaż orzeszki, aż lekko zbrązowieją i zrobią się aromatyczne. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.
  2. Na patelnię wlej łyżkę oleju i zacznij podgrzewać. Cebulę pokrój w małą kostkę, a następnie podsmaż na oleju na średnim ogniu, do zeszklenia.
  3. Dorzuć puree z dyni, pokrojone suszone pomidory oraz rozmaryn i przemieszaj, aż się podgrzeje. Następnie wlej śmietankę, zmniejsz moc grzania i mieszając czekaj, aż zacznie bulgotać. Cały sos powinien również zgęstnieć.
  4. Spróbuj sosu - dopraw solą i pieprzem, a następnie płatkami chilli.
  5. Jeszcze ciepły sos wymieszaj z ugotowanym al dente makaronem. Ponieważ jest on gęsty, dobrze będą do niego pasować formy, które ładnie się oblepiają - penne, bavette, fusilli, spaghetti albo papardelle.
  6. Makaron z sosem wyłóż na talerz, posyp orzeszkami i startym parmezanem. 
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty