Sos dyniowo-śmietanowy z rozmarynem i suszonymi pomidorami
Proste danie, wymyślone z resztek znalezionych w lodówce :) Aromatyczne, ale jednocześnie delikatne. Pomysł na wykorzystanie nadmiarowego puree z dyni.
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju do smażenia (ok. 15 ml)
- 100 ml śmietanki kremówki
- ok. 30 g pestek słonecznika lub innych orzechów, np. orzeszki piniowe
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 suszone pomidory, pokrojone na małe kawałki
- sól i pieprz
- płatki chilli (szczypta, chyba, że lubisz bardzo ostre)
- parmezan w płatkach lub starty - do posypania gotowego dania
Sos można łatwo odchudzić, używając śmietanki o niższej zawartości tłuszczu oraz podduszaniu cebuli na wodzie, zamiast na oleju.
Składniki (2 duże porcje lub 3 małe):
- ok. 200 g puree z pieczonej dyni (ja używałam dyni piżmowej)- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju do smażenia (ok. 15 ml)
- 100 ml śmietanki kremówki
- ok. 30 g pestek słonecznika lub innych orzechów, np. orzeszki piniowe
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 suszone pomidory, pokrojone na małe kawałki
- sól i pieprz
- płatki chilli (szczypta, chyba, że lubisz bardzo ostre)
- parmezan w płatkach lub starty - do posypania gotowego dania
Wartości odżywcze i kaloryczność:
Cała porcja sosu będzie miała ok. 700 kcal, czyli w przypadku dwóch porcji, kaloryczność każdej z nich to ok. 350 kcal, w tym:- ok. 6 g białka
- ok. 17 g węglowodanów
- ok. 28 g tłuszczu
Sos można łatwo odchudzić, używając śmietanki o niższej zawartości tłuszczu oraz podduszaniu cebuli na wodzie, zamiast na oleju.
Wykonanie:
- Na suchej patelni podsmaż orzeszki, aż lekko zbrązowieją i zrobią się aromatyczne. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.
- Na patelnię wlej łyżkę oleju i zacznij podgrzewać. Cebulę pokrój w małą kostkę, a następnie podsmaż na oleju na średnim ogniu, do zeszklenia.
- Dorzuć puree z dyni, pokrojone suszone pomidory oraz rozmaryn i przemieszaj, aż się podgrzeje. Następnie wlej śmietankę, zmniejsz moc grzania i mieszając czekaj, aż zacznie bulgotać. Cały sos powinien również zgęstnieć.
- Spróbuj sosu - dopraw solą i pieprzem, a następnie płatkami chilli.
- Jeszcze ciepły sos wymieszaj z ugotowanym al dente makaronem. Ponieważ jest on gęsty, dobrze będą do niego pasować formy, które ładnie się oblepiają - penne, bavette, fusilli, spaghetti albo papardelle.
- Makaron z sosem wyłóż na talerz, posyp orzeszkami i startym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz