Proste ciasteczka z oczkiem
Bardzo lubię takie przepisy - proste, szybkie, zrobione z podstawowych składników. Tak proste, że można je zrobić razem z dziećmi. Przepis pochodzi z książki "Ciasteczka" Elinor Kilvans.
Wszystkie ciasteczka będą miały łącznie ok. 2080 kcal, w tym:
Składniki (na ok. 18 ciasteczek):
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej (ok. 130 g)
- 1/4 łyżeczki soli
- 125 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego, jasnego (ok. 70 g)
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- pół szklanki bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
- dżem truskawkowy, porzeczkowy, wiśniowy, powidła ... kwaśny ma być :) - ok. 50-60 g
Wartości odżywcze i kaloryczność:
Wszystkie ciasteczka będą miały łącznie ok. 2080 kcal, w tym:
- ok. 20 g białka
- ok. 200 g węglowodanów
- ok. 130 g tłuszczu
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do miski przesiać mąkę z solą.
- Do drugiej miski przełożyć masło oraz cukier i miksować do połączenia. Mieszanina powinna zmienić lekko kolor na jasny. Następnie dodać żółtko i ekstrakt waniliowy i miksować do połączenia.
- Do masy stopniowo dodawać mąkę i miksować krótko do połączenia składników.
- Nabierać porcje ciasta łyżeczką (czubate) i uformować kulki. Ciasto daje się bardzo łatwo formować.
- Każdą kulkę obtoczyć w orzechach i ułożyć na blaszce do pieczenia, wyłożonej pergaminem. W kulce zrobić dziurkę palcem.
- Do dziurek nakładać dżem (ok. pół łyżeczki).
- Blachę włożyć na środkowy poziom do piekarnika i ustawić temperaturę 170℃ (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
- Piec przez ok. 20 minut, aż orzechy się zrumienią.
- Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika i odstawić na blaszce na 5 minut. Następnie studzić na kratce przez jakieś pół godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz