Kruche trójkąty kawowe
To przepis na bardzo proste, kruche ciastka. Słodkie, ale dodatek kawy oraz rumu bardzo dobrze to przełamuje. Dodatek mleka w proszku nie jest niezbędny. Ale dla niektórych kawa liczy się tylko z mlekiem :) Idealne do kawy bądź herbaty. Ponadto robi się je naprawdę ekspresowo i nie można ich popsuć.
Składniki (12 porcji):
- 140 g mąki pszennej tortowej (ok. 1 szklanka)
- 50 g skrobi ziemniaczanej (2 łyżki stołowe)
- szczypta soli
- 125 g masła w temperaturze pokojowej (można je również delikatnie zmiękczyć w kuchence mikrofalowej)
- 50 g cukru pudru (ok. 1/4 szklanki)
- płaska łyżka mleka w proszku (opcjonalne) - ok. 10 g
- 1 łyżka kawy w proszku, rozpuszczona w 1 łyżcze rumu
Składniki odżywcze i kaloryczność:
Całe ciasto będzie miało ok. 1850 kcal, więc jedno ciasteczko będzie miało ok. 155 kcal, w tym:- 1,6 g białka
- 17 g węglowodanów
- 9 g tłuszczu
Wykonanie:
- Przygotowujemy foremkę do tarty lub tortownicę o średnicy 18 cm, wykładamy dno papierem do pieczenia.
- Do dużej miski włożyć miękkie masło oraz cukier. Miksować przez kilka minut, aż masa zacznie przypominać gęsty, jasny krem.
- Do kremu maślanego dodać kawę i zmiksować.
- Mąkę, skrobię oraz sól przesiać do drugiej miski, a następnie stopniowo dodawać do kremu maślanego, miksując na wolnych obrotach. Ciasto zrobi się dość gęste i będzie dobrze odstawać od miski.
- Ciasto przełożyć do foremki i wyrównać szpatułką.
- Przed włożeniem do piekarnika zrobić widelcem otwory na całej powierzchni ciasta (głębokość ok. 5 mm).
- Ciasto wstawić do piekarnika (ja wstawiam do zimnego, przy wkładaniu do gorącego pieca należy skrócić czas pieczenia o ok. 5 minut) i piec w temperaturze 180℃ przez ok. 30 minut, do zrumienienia.
- Po wyjęciu z piekarnika od razu pokroić na 12 trójkątów i pozostawić w formie do ostygnięcia.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem i zsunąć na talerz lub paterę.
Komentarze
Prześlij komentarz