Kruche trójkąty kawowe

To przepis na bardzo proste, kruche ciastka. Słodkie, ale dodatek kawy oraz rumu bardzo dobrze to przełamuje. Dodatek mleka w proszku nie jest niezbędny. Ale dla niektórych kawa liczy się tylko z mlekiem :) Idealne do kawy bądź herbaty. Ponadto robi się je naprawdę ekspresowo i nie można ich popsuć.




Składniki (12 porcji):

  • 140 g mąki pszennej tortowej (ok. 1 szklanka)
  • 50 g skrobi ziemniaczanej (2 łyżki stołowe)
  • szczypta soli
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej (można je również delikatnie zmiękczyć w kuchence mikrofalowej)
  • 50 g cukru pudru (ok. 1/4 szklanki)
  • płaska łyżka mleka w proszku (opcjonalne) - ok. 10 g
  • 1 łyżka kawy w proszku, rozpuszczona w 1 łyżcze rumu

Składniki odżywcze i kaloryczność:

 Całe ciasto będzie miało ok. 1850 kcal, więc jedno ciasteczko będzie miało ok. 155 kcal, w tym:
  • 1,6 g białka
  • 17 g węglowodanów
  • 9 g tłuszczu 

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy foremkę do tarty lub tortownicę o średnicy 18 cm, wykładamy dno papierem do pieczenia.
  2. Do dużej miski włożyć miękkie masło oraz cukier. Miksować przez kilka minut, aż masa zacznie przypominać gęsty, jasny krem. 

  3. Do kremu maślanego dodać kawę i zmiksować.
  4. Mąkę, skrobię oraz sól przesiać do drugiej miski, a następnie stopniowo dodawać do kremu maślanego, miksując na wolnych obrotach. Ciasto zrobi się dość gęste i będzie dobrze odstawać od miski.
  5. Ciasto przełożyć do foremki i wyrównać szpatułką.
  6. Przed włożeniem do piekarnika zrobić widelcem otwory  na całej powierzchni ciasta (głębokość ok. 5 mm).
  7. Ciasto wstawić do piekarnika (ja wstawiam do zimnego, przy wkładaniu do gorącego pieca należy skrócić czas pieczenia o ok. 5 minut) i piec w temperaturze 180℃ przez ok. 30 minut, do zrumienienia.
  8. Po wyjęciu z piekarnika od razu pokroić na 12 trójkątów i pozostawić w formie do ostygnięcia. 
  9. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i zsunąć na talerz lub paterę.
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty