Krem rabarbarowy

Maj... Pora szparagów i rabarbaru, pora nowalijek i świeżych warzyw. Moja propozycja na lekkie śniadanie, prosty deser albo przekąskę - krem rabarbarowy. Praktycznie beztłuszczowy! Banalnie prosty i bardzo smaczny. Zdecydowanie dla wielbicieli połączenia smaków kwaśnego i słodkiego.


Składniki (3 porcje):

  •  300 g rabarbaru, umytego, obranego (jeśli jest stary) i pokrojonego w małe kawałki
  • 50 g cukru trzcinowego
  • ok. 200 ml wody
  • płaska łyżka skrobi ziemniaczanej (ok. 10 g)
  • 25 g śliwek suszonych  (kilka sztuk)

 Wartości odżywcze i kaloryczność:

 Ten szalenie prosty deser jest również bardzo lekki - jedna porcja to zaledwie około 120 kcal, w tym:
  •  1 g białka
  •  30 g węglowodanów
  •  0 g tłuszczu!

Wykonanie:

  1. Do niedużego garnka wsyp pokrojony rabarbar.
  2. Rabarbar zasyp cukrem, a następnie zacznij podsmażać na średnim ogniu.
  3. Po chwili zalej wszystko szklanką wody, dorzuć śliwki suszone i duś przez ok. 5-10 minut. 
  4. Kiedy rabarbar zacznie rozpadać się na mniejsze kawałki zdejmij garnek z ognia i zblenduj krem na gładką masę.


     
  5. W osobnej szklance zmieszaj skrobię z niewielką ilością (ok. 2 łyżki) zimnej wody. Następnie wlej skrobię do rabarbaru.
  6. Mieszankę ponownie ustaw na palniku i podgrzewaj, aż zgętnieje. Kiedy zacznie się gotować - zdejmij garnek. 
  7. Krem rozlej do naczyć i schłodź w lodówce.
  8. Podaj z jogurtem naturalnym, miodem, rodzynkami, orzechami...
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty