Krem rabarbarowy
Maj... Pora szparagów i rabarbaru, pora nowalijek i świeżych warzyw. Moja propozycja na lekkie śniadanie, prosty deser albo przekąskę - krem rabarbarowy. Praktycznie beztłuszczowy! Banalnie prosty i bardzo smaczny. Zdecydowanie dla wielbicieli połączenia smaków kwaśnego i słodkiego.
Składniki (3 porcje):
- 300 g rabarbaru, umytego, obranego (jeśli jest stary) i pokrojonego w małe kawałki
- 50 g cukru trzcinowego
- ok. 200 ml wody
- płaska łyżka skrobi ziemniaczanej (ok. 10 g)
- 25 g śliwek suszonych (kilka sztuk)
Wartości odżywcze i kaloryczność:
Ten szalenie prosty deser jest również bardzo lekki - jedna porcja to zaledwie około 120 kcal, w tym:- 1 g białka
- 30 g węglowodanów
- 0 g tłuszczu!
Wykonanie:
- Do niedużego garnka wsyp pokrojony rabarbar.
- Rabarbar zasyp cukrem, a następnie zacznij podsmażać na średnim ogniu.
- Po chwili zalej wszystko szklanką wody, dorzuć śliwki suszone i duś przez ok. 5-10 minut.
- Kiedy rabarbar zacznie rozpadać się na mniejsze kawałki zdejmij garnek z ognia i zblenduj krem na gładką masę.
- W osobnej szklance zmieszaj skrobię z niewielką ilością (ok. 2 łyżki) zimnej wody. Następnie wlej skrobię do rabarbaru.
- Mieszankę ponownie ustaw na palniku i podgrzewaj, aż zgętnieje. Kiedy zacznie się gotować - zdejmij garnek.
- Krem rozlej do naczyć i schłodź w lodówce.
- Podaj z jogurtem naturalnym, miodem, rodzynkami, orzechami...
Komentarze
Prześlij komentarz