Żytnie ciastka z nadzieniem ryżowo-bakaliowym

Przepis jest inspirowany tradycyjnym fińskim daniem karjalanpiirakat, czyli pierogiem karelskim. W oryginale pieróg wypełniony jest puree ziemniaczanym lub ryżem gotowanym na mleku i podaje na ciepło z masłem jajecznym. Moje nadzienie również bazuje na ryżu, ale dodałam słodkie składniki - daktyle, rodzynki, pestki dyni, wanilię. W przepisie wykorzystałam też bezlaktozowy serek wiejski, żeby zastąpić mleko i nadać bardziej sernikowego charakteru nadzieniu. Natomiast zachowałam ciasto, którego głównym składnikiem jest mąka żytnia :)

Ciastka po upieczeniu są bardzo chrupiące, nie zawierają białego cukru i laktozy, korzystne też jest użycie mąki żytniej z grubszego przemiału :) 



Składniki:

Nadzienie:

  • 100 g ryżu
  • 100 g daktyli (2 duże garście)
  • 30 g żurawiny suszonej (1 garść)
  • 50 g rodzynek (1 garść)
  • 15 g pestek słonecznika (1 łyżka stołowa)
  • pół opakowania serka wiejskiego bez laktozy Mlekovita 
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ciasto:

  • 140 g mąki żytniej typ 720 (ok. 1 szklanki)
  • 60 g mąki pszennej typ 650 lub 500 (ok. 1/4 szklanki)
  • 120 ml wody (ok. pół szklanki)
  • łyżka masła bez laktozy Mlekovita

Kaloryczność i składniki odżywcze:

Cała potrawa ma ok. 1850 kcal. Z podanej porcji wychodzi 16 ciastek. Czyli jedno ciastko ma mniej niż 120 kcal, a w tym:
  • ok. 3 g  białka
  • ok. 21 g węglowodanów
  • i niecałe 2 g tłuszczu

Wykonanie:

Farsz:

1. Ryż ugotować na miękko (>20 minut) w lekko osolonej wodzie.
2. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie powinny być miękkie. Przełożyć do blendera i rozdrobnić na pastę. 
 3. Zmielone daktyle przełożyć do miseczki i dodać pozostałe bakalie, ekstrakt waniliowy i serek wiejski bez laktozy oraz ryż. Wymieszać.


Ciasto:

1. Wszystkie składniki wymieszać w średniej wielkości misce. Z podanych proporcji wychodzi dość zwarte ciasto, które w małym stopniu klei się do rąk.


 2. Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką stolnicę i uformować rulon. Następnie podzielić go na równe porcje (16 sztuk)


 
 3. Każdą porcję ciasta rozwałkować na cienki, w miarę okrągły placek o średnicy ok. 15 cm. Odłożyć na bok, do czasu składania ciastek.
 

Składanie ciastek:

Na rozwałkowany placek wyłożyć 2 łyżeczki farszu tak, aby farsz miał owalny. Następnie zawinąć brzegi ciasta, zostawiając otwarty środek. Brzegi ciasta ułożyć w falbankę.


 
  Ciastka ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 220 na ustawieniu góra-dół, przez 20-25 minut, aż do zrumienienia. Gorące ciastka posmarować roztopionym masłem bez laktozy.


Smacznego!
 
Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty