Tarta raffaello na czekoladowym spodzie

Pyszna i bardzo prosta w wykonaniu! Do tego zrobiona na bazie mleka bez laktozy, ale naprawdę bardzo dobra :) Jest połączeniem różnych smaków i faktur - spód jest bardzo kruchy i intensywnie czekoladowy, budyń - kokosowo-migdałowy, o kremowej fakturze, beza - jak to beza - słodka i delikatna. Przepis jest na blaszkę o średnicy 18 cm.


Składniki:

Spód:

  • herbatniki półsłodkie - 80 gramów
  • czekolada gorzka - 50 gramów
  • łyżeczka oleju kokosowego (ok. 5 gramów)

 Budyń:

  • 250 ml mleka bez laktozy Mlekovita 
  • ok. 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (25 gramów)
  • ok. 1 łyżka mąki pszennej tortowej (20 gramów)
  • 1 żółtko
  • 50 gramów cukru
  • 50 gramów wiórków kokosowych 
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ekstrakt lub aromat migdałowy (1 łyżeczka)

Beza:

  • 1 białko
  • 75 gramów cukru (60 + 15 gramów)
  • 15 ml wody

Wartości odżywcze i kaloryczność:

Całe ciasto będzie miało około 1875 kcal. Z podanej proporcji wychodzi około 6 porcji, więc jedna porcja będzie miała ok. 312 kcal, w tym:
  • 5 gramów białka
  • 42 gramy węglowodanów
  • 13 gramów tłuszczu
Ten przepis z pewnością nie jest fit :D ale ciasto jest przepyszne!

Wykonanie:

  1. Wykonanie ciasta zacząć od przygotowania spodu. Czekoladę oraz tłuszcz kokosowy stopić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Herbatniki zmielić w malakserze na drobny pył. Można również włożyć je do woreczka strunowego i pognieść wałkiem.
    Następnie wyłożyć do przygotowanej blaszki i schłodzić w lodówce lub zamrażarce.
     
  2.  Przygotowanie kremu zaczynamy od zagotowania 125 ml mleka oraz cukru.
    W osobnej misce dobrze mieszamy pozostałe mleko, żółtko, mąkę i skrobię. Masę wlewamy do gotującego się mleka i cały czas intensywnie mieszamy. Po chwili budyń zacznie gęstnieć. Zdejmujemy wtedy garnek, dodajemy wiórki kokosowe, sok z cytryny i aromat migdałowy. Masę wykładamy na schłodzony spód.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ (góra-doł, bez termoobiegu). Ciasto pieczemy przez 20 minut.
  3. Bezę przygotowujemy metodą włoską. Białko ubijamy na lekko sztywno (można dodać szczyptę soli). Pod koniec ubijania dodajemy małymi porcjami 15 gramów cukru i ubijamy dalej, aż cukier się rozpuści. Jednocześnie, do małego (jak najmniejszego) garnka dodajemy pozostały cukier oraz wodę i robimy syrop. Podgrzewamy na średnim ogniu. WAŻNE - nie mieszamy syropu w trakcie podgrzewania! Kiedy syrop jest już bardzo gorący (temperatura ok. 112℃, można zbadać przy pomocy termometru cukierniczego) można go dodawać do ubitych białek. Dodajemy go ciemką strużką, cały czas ubijając białka na wysokich obrotach. Beza zrobi się po chwili bardzo gęsta i lsniąca. Ubijamy ją jeszcze przez kilka minut (5 - 7), aż się wystudzi. Gotową bezę wykładamy na wierzch upieczonego ciasta.
    Podpiekamy ją w piekarniku ustawionym na funkcję "Grill" (moc 2 - 3) do zrumienienia. Może to zająć od 3 - 6 minut. Warto obserwować! 
Po schłodzeniu ciasto wyłożyć na paterę.  

Smacznego!

  Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

Komentarze

Popularne posty