Dutch baby - wyjątkowy pieczony naleśnik
Uwielbiam jajka, ze względu na to, że nie tylko są bardzo pożywne, ale również są świetną podstawą do dań na słodko i na słono, jako śniadanie, obiad i kolacja :) Do tego - codziennie można odkrywać nowe sposoby ich przyrządzania. Tym razem trafiłam na Youtube na przepis na Dutch Baby, czyli zapiekany naleśnik. Danie magiczne - jest bardzo puszysty, pomimo braku dodatku proszku do pieczenia. Przy tym chrupiący i po prostu piękny.
Jego niewątpliwą zaletą jest to, że można go z powodzeniem robić zarówno w wersji na słodko, z owocami i posypany cukrem pudrem, jak i w wersji wytrawnej. Przyznaję, że moje serce skradła ta druga wersja. Świetna alternatywa dla pankejków i jajecznicy :)
Polecam jeść go jak najszybciej po wyjęciu z piekarnika - dość szybko opada.
Podstawowa wersja Dutch Baby, bez dodatków, to aż 430 kcal. W tym:
W misce zmieszaj jajka, mąkę, skrobię, mleko, przyprawy. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość powinna mieć konsystencję płynnego ciasta naleśnikowego (lub śmietany).
Gdy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wyjąć naczynie, szybko rozprowadzić w nim tłuszcz i wylać masę naleśnikową. Na wierzchu ułożyć ulubione składniki (poza serem). Wstawić do piekarnika na 20-25 minut.
Omlet pieczemy, aż będzie puszysty i rumiany. Na ok. 5 minut przed końcem pieczenia można posypać go serem.
Smacznego!
Jego niewątpliwą zaletą jest to, że można go z powodzeniem robić zarówno w wersji na słodko, z owocami i posypany cukrem pudrem, jak i w wersji wytrawnej. Przyznaję, że moje serce skradła ta druga wersja. Świetna alternatywa dla pankejków i jajecznicy :)
Polecam jeść go jak najszybciej po wyjęciu z piekarnika - dość szybko opada.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej (ok. 30 g)
- łyżka skrobi ziemniaczanej (ok. 15 g)
- 75 ml mleka
- sól i pieprz
- łyżka masła lub innego oleju (polecam rzepakowy)
- dodatki - a co lubisz? :) boczek, cebula, szynka, ser, pomidory... Moja rada - wszystkie składniki, które są "mokre" (np. pomidory, szynka, cebula) - uprzednio podsmaż. Ser najlepiej dodać pod koniec pieczenia, lub posypać nim gotowy naleśnik. Wtedy nie spali się, ale przyjemnie roztopi.
Wartości odżywcze i kaloryczność:
Podstawowa wersja Dutch Baby, bez dodatków, to aż 430 kcal. W tym:
- 21 g białka
- 37 g węglowodanów
- 21 g tłuszczu
Wykonanie:
Przygotuj naczynie żeliwne lub ze szkła żaroodpornego. Wstaw je do piekarnika i nagrzej go do 200℃.W misce zmieszaj jajka, mąkę, skrobię, mleko, przyprawy. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość powinna mieć konsystencję płynnego ciasta naleśnikowego (lub śmietany).
Gdy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wyjąć naczynie, szybko rozprowadzić w nim tłuszcz i wylać masę naleśnikową. Na wierzchu ułożyć ulubione składniki (poza serem). Wstawić do piekarnika na 20-25 minut.
Omlet pieczemy, aż będzie puszysty i rumiany. Na ok. 5 minut przed końcem pieczenia można posypać go serem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz